Renal Lifecycle symposium
Op vrijdag 5 april 2024 vond het Renal Lifecycle symposium plaats in Utrecht. Tijdens het symposium kwamen de stand van zaken wat betreft cardio- en renoprotectie bij patiënten met een ernstige vorm van nierlijden en de door de Nierstichting gesponsorde Renal Lifecycle trial aan bod. Ongeveer 80 enthousiaste professionals deelden presentaties en bevindingen.
De dag startte met een interactief programma rondom de uitvoering van de studie. Praktische informatie over logistieke zaken en tips en trucs werden gedeeld met en door researchmedewerkers uit diverse ziekenhuizen in het land. Ieder centrum heeft zijn eigen uitdagingen en het was een mooi moment om vragen te stellen en te brainstormen over oplossingen.
Het middag programma was medisch georiënteerd. Zo ging het onder andere over ernstig nierfalen patiënten en hoe we in de toekomst diverse behandelingen zo optimaal mogelijk kunnen combineren voor hen. Over dialyse patiënten en wat voor hen een zo goed mogelijke behandeling zou zijn om hartproblemen te voorkomen. Over transplantatie patiënten en wat we voor hen kunnen doen om achteruitgang van de nierfunctie te voorkomen.
Daarnaast was er een update over de stand van zaken in de Renal Lifecycle studie. Hoeveel deelnemers zijn er inmiddels, hoe is de voortgang, waar werken we naartoe, wat zijn de eerste bevindingen.
Vanuit de Nierstichting was er een voorlichting over de Coast-to-coast challenge, een fietstocht van 500km van Zoutkamp in Groningen naar Zoutelande in Zeeland om geld in te zamelen voor de Nierstichting.
Ook de patiëntenvereniging was met een delegatie aanwezig. Al met al een informatieve en inspirerende dag voor iedereen.
De hele dag is opgenomen op video zodat het ook terug te kijken is voor mensen die niet aanwezig konden zijn. Hieronder een overzicht van de verschillende sessies met links naar de betreffende youtube pagina. Onder het betreffende filmpje kan met behulp van de timestamps een specifieke presentatie worden opgezocht.
Ochtend sessie
- Renal Lifecycle trial: delen praktische ervaringen met inclusie en follow-up. Radboudumc: dr. Rob van Kruijsdijk (lid steering comittee en regiocoördinator), UMC Groningen: drs. Wisanne Bakker (studie arts), drs. Heleen Nijmeijer (studie coördinator), Yvonne Adema (studie verpleegkundige) en Amsterdam UMC drs. Micky Karsten (studie arts, coördinator STOP HF in PD sub-studie)
Middagsessie voor de pauze
- De Renal Lifecycle trial: rationale, protocol aspecten en de eerste resultaten. Spreker: prof. Ron Gansevoort (UMC Groningen)
- CKD: hoe alle huidige renoprotectieve behandelingen optimaal te combineren? Spreker: prof. Christoph Wanner (UK Würzburg)
- CKD: toekomstige renoprotectieve behandeling. Is verdere optimalisatie mogelijk? Spreker: prof. Hiddo Lambers Heerspink (UMC Groningen)
Middagsessie na de pauze
- Dialyse: wat is de optimale behandeling om cardiovasculaire events te voorkomen? Spreker: dr. Alferso Abrahams (UMC Utrecht)
- Transplantatie: wat is de optimale behandeling om nierfunctie achteruitgang te voorkomen?Spreker: dr. Aiko de Vries (Leiden UMC)
- Tot slot, er is meer dan hart- en nierfunctie. Maligniteiten na niertransplantatie en de plaats van immunotherapie. Spreker: dr. Hilde Jalving, oncoloog (UMC Groningen)